Tips voor het verzamelen van digitaal bewijs

Om gelijk te krijgen of uw onschuld aan te tonen in een gerechtelijke procedure is er bewijs nodig om uw standpunten te onderbouwen. Ook als u aangifte wil doen van bijvoorbeeld bedreiging, afpersing of smaad/laster is er bewijs nodig om de politie actie te laten ondernemen. Het verzamelen van bewijs kan ook nodig zijn voor een werkgever die maatregelen wil treffen tegen een frauderende- of slecht presterende werknemer. Maar wat is er eigenlijk toelaatbaar als bewijs en hoe kan dit het beste verzameld worden? Ik geef in dit artikel tips en uitleg voor het verzamelen van digitaal bewijs en aan het einde vertel ik wat een recherchebureau hierin kan betekenen.

HOE KUNT U ZELF DIGITAAL BEWIJS VERZAMELEN?

Om het bewijs gestructureerd te verzamelen raad ik aan om een mapje te maken op de computer waar u al het bewijs bij elkaar kunt zetten. Zorg ervoor dat bij al het bewijs een datum en tijdstip vermeld wordt. Het is het meest overzichtelijk om het bewijs op te slaan als PDF-bestanden (behalve bij een audio-opname, dat is vaak een mp3- of mp4-bestand). Ik geef hieronder uitleg hoe u dit het beste kunt doen per categorie van bewijs.

 • (Telefoon)gesprekken

Het (heimelijk) opnemen van een (telefoon)gesprek door privé personen is toelaatbaar in gerechtelijke procedures, mits u zelf deelnemer bent aan het gesprek. Een audiobestand van een gesprek kan dus als bewijs worden gebruikt. Er zijn speciale apps voor het opnemen van (telefoon)gesprekken. Een dictafoon of een microfoontje kan uiteraard ook worden gebruikt.

 • E-mailberichten

Klik het e-mailbericht open. Klik vervolgens op afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF en sla het bericht op.

 • Whatsapp-gesprekken

Open het whatsapp gesprek dat u wilt exporteren. Klik vervolgens op de naam van de persoon. Klik dan op Exporteer chat en mail het gesprek naar uw eigen e-mailadres en sla het document vervolgens op als bestand op uw computer.

 • Facebookmessenger-berichten

Ga naar een willekeurige pagina op Facebook. Klik dan op Instellingen en dan op Algemeen. Onderaan kunt u klikken op Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens. U krijgt dan een link in uw e-mailbox om de gegevens te downloaden.

 • Bankafschriften

Via deze link kunt u per bank lezen hoe u uw bankafschriften kunt downloaden en opslaan.

 • Foto’s of berichten op webpagina’s

Computer/Laptop

Klik met uw rechtermuis ergens op de webpagina en klik op afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF. Als u geen foto’s en advertenties van de website opgeslagen wilt hebben, dan kunt u eerst de tekst van de website selecteren en dan bovenstaande toepassen. Een andere mogelijkheid om een webpagina als PDF-bestand op te slaan is via een plug-in op uw computer. Een goede plug-in is bijvoorbeeld Fireshot: Full Webpage Screenshots + Annotations. U kunt dan kiezen om een webpagina in zijn geheel op te slaan of een selectie.

iPhone/iPad

Er zit standaard een mogelijkheid ingebouwd op uw telefoon om een webpagina als PDF-bestand op te slaan en bijvoorbeeld naar uw e-mail te versturen.

 1. Start Safari op uw iPhone of iPad en ga naar de webpagina die u wilt opslaan als PDF-bestand;
 2. Tik op het pictogram Share (ziet eruit als een vak met een pijl die naar boven wijst);
 3. Kies nu Bewaar PDF in iBooks in de bovenste rij;
 4. Tik dan weer op het Share pictogram en mail het bestand naar uzelf om het vervolgens op uw computer op te kunnen slaan.

Android telefoon

De app UrlToPDF is de makkelijkste en meest effectieve methode om een ​​webpagina in een Android-browser om te zetten naar een PDF-bestand. Er zijn twee manieren waarop een URL kan worden omgezet naar PDF.

1.    Start de app, typ de URL in die u wilt converteren (met http://) en druk op de knop Omzetten. De app start de conversie en zodra dat gedaan is, geeft het de knop om het PDF-bestand te openen. Als u dat gedaan hebt, mail het bestand dan naar uzelf zodat u het op kunt slaan op uw computer;

2.    In plaats van de URL te typen, kunt u deze ook exporteren vanuit uw browser terwijl u op het web surft. Zoek de Share optie in uw Android browser en deel het met de UrlToPDF app in de lijst. U kunt de URL vervolgens converteren, opslaan als PDF-bestand en naar uzelf mailen.

U kunt ook een screenshot maken van een bericht of foto op een webpagina. Dit is echter minder overzichtelijk omdat de afmeting van het scherm beperkt is en dus misschien niet alles in het scherm komt. Wilt u toch snel even iets vastleggen met een screenshot? Op deze webpagina wordt uitgebreid uitgelegd hoe u screenshots kunt maken op Windows computers, Apple computers en op verschillende mobiele telefoons.

 • Social mediaberichten/-foto’s

Zoals ik eerder al vertelde bij het onderdeel Foto’s of berichten op webpagina’s, kan een webpagina (en dus ook een social mediapagina) als PDF-bestand opgeslagen worden via een plug-in op de computer. Een handige plug-in is bijvoorbeeld Fireshot: Full Webpage Screenshots + Annotations. U kunt dan kiezen om de webpagina in zijn geheel op te slaan of een selectie daarvan.

Screenshots maken op uw telefoon of computer kan ook, maar dat is minder overzichtelijk omdat de afmeting van het scherm beperkt is en u dus misschien niet alles in het scherm krijgt. Wilt u toch snel even iets vastleggen met een screenshot? Op deze webpagina wordt uitgebreid uitgelegd hoe screenshots gemaakt kunnen worden op Windows computers, Apple computers en op verschillende mobiele telefoons.

Hieronder leg ik nog per social mediakanaal uit hoe u ook berichten en -foto’s op kunt slaan op uw computer.

LinkedIn

Wilt u de profielpagina van iemand als PDF-bestand opslaan? Hier heeft LinkedIn een hele gemakkelijke mogelijkheid voor gecreëerd.

 1. Ga naar de profielpagina van de persoon waarvan u een PDF bestand wilt maken;
 2. Rechts naast de profielfoto staan 3 puntjes horizontaal naast elkaar. Klik op deze puntjes en de optie Opslaan als PDF

Wilt u een bericht of bijdrage van iemand opslaan? Dit kan op 2 manieren.

 1. Zoek het bericht of de bijdrage die u wilt opslaan in uw paginaoverzicht. Selecteer vervolgens het gehele bericht, inclusief eventueel de reacties. Klik dan met uw rechtermuis in het geselecteerde gedeelte en klik op Afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF.
 2. Zoek het bericht of de bijdrage die u wilt opslaan onder Activiteit van … op de profielpagina van de betreffende persoon. Klik deze aan en doe vervolgens hetzelfde als hierboven onder 1 wordt omschreven.

Facebook

 1. Selecteer het bericht of de foto die u wilt opslaan;
 2. Ga dan op de selectie staan, klik dan met uw rechtermuis en klik op Afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF.

Twitter

 1. Zoek naar het bericht dat u wilt opslaan en klik op Meer met het pijltje naar beneden;
 2. Klik op Tweet-URL kopiëren;
 3. Plak deze gekopieerde URL vervolgens in een nieuw tabblad in uw browser;
 4. Klik dan met uw rechtermuis in het bericht (of selecteer het gehele bericht inclusief reacties) en klik op Afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF.

Instagram

 1. Ga in uw paginaoverzicht naar de foto die u wilt opslaan. Onderaan rechts naast Een reactie toevoegen staan 3 puntjes. Klik daar op;
 2. Klik vervolgens op Naar bericht gaan;
 3. Klik dan met uw rechtermuis in het bericht en klik op Afdrukken. Bij de naam van de printer kunt u als het goed is met een pijltje omlaag. Zoek hier naar opslaan als PDF of microsoft print to PDF.

WAT KAN EEN RECHERCHEBUREAU VOOR U BETEKENEN?

A FONDO heeft zich gespecialiseerd in het vergaren en analyseren van bewijs. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan dossieronderzoek, digitaal onderzoek, het horen van getuigen, observaties uitvoeren of het in kaart brengen van gebeurtenissen. Daarnaast werken wij samen met collega’s die gespecialiseerd zijn in forensisch (digitaal) onderzoek. Wij zijn op de hoogte van alle wetten en regelgeving en mede dankzij onze juridische achtergrond kunnen wij het bewijs goed op waarde schatten. Verder zijn wij door het Ministerie van Justitie & Veiligheid erkend en geregistreerd als onafhankelijk recherchebureau waardoor onze onderzoeksrapportages rechtsgeldig zijn en kunnen worden gebruikt in (gerechtelijke) procedures en bij het doen van aangifte bij de politie.

***

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, heeft u zelf nog goede tips voor het verzamelen van digitaal bewijs of wilt u weten wat A FONDO voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vond u deze blog super handig en zou u ‘m graag als PDF-bestand willen opslaan? U weet nu hoe het moet ;). Succes!